Att ta hand om våra resurser 

Sommaren är en explosiv tid. Det prunknade gröna med all dess livskraft ställer sig i förgrunden och det är lätt att svepas med i samma tempo. I torra tider som dessa påminns vi dock också om att det expansiva också kräver mycket omsorg och när det inte hinns med förtvinar det och vissnar. Mycket händer generellt för oss människor också i denna tid. Ljusare och längre dagar gör att mer ska klämmas in. Det är lätt att glömma bort att vattna sig själv. Är dina olika resurser i balans – njut av ditt flow! Om inte, se till att tanka det du behöver – vila, rörelse, näring, umgänge, ensamhet, mental stimulans, förlora sig i ett projekt, vistas i naturen eller kanske bara få ha lite tråkigt utan krav på prestation? Glöm inte att flow och brist kan avlösa varandra snabbt – var ärlig med dig själv om hur du har det. Går det inte att ta hand om dig på det sätt du behöver just nu, skänk dig i alla fall den uppmärksamheten och notera hur du har det: validera din egen upplevelse. 

En av mina senaste bevattningsprojekt är att jag anmält mig till två kurser som jag längtat efter att få gå: grundkurs i mykologi (svamplära) som går nu över sommaren och sedan påbörjar jag en treårig kurs i ISTDP (Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy) till hösten. Jag kommer säkerligen skriva mer om ISTDP framöver (den som vill testa på terapiformen med mig under utbildning är hjärtligt välkommen att höra av sig – läs mer på min hemsida). 

Den förunderliga världen av svampar fascinerar mig. För några år sedan kom det mycket på temat om att alla svampar och träd hänger ihop i nätverk som hjälper, slåss mot och varnar varandra. Riktigt så romantiskt som det kom att låta tycks det inte vara. Visst finns det samarbeten och krigsföring, men svamparna och träden bryr sig också väldigt mycket om sitt egna och sin egna individ. Det är väl precis som med oss människor – någonstans vet nog många att vi hör samman med allt (vi är gjorda av samma beståndsdelar trots allt) och kan känna en stor samhörighet, men samtidigt upplever vi ju världen från vår egna kropp med dess sinnen. 

På den första föreläsningen om just svampplockning så sa vår lärare Rut Folke från Svampkonsulenternas Riksförband något väldigt klokt som jag tänker gäller vid mer tillfällen än bara vid svampplockning: “kom ihåg att bara vara ute och plocka så länge att du har energi till att rensa svampen direkt när du kommer hem”. Ofta kan i alla fall jag fastna i att det är själva prestationen som gäller, det är där man ska ge järnet. Visst, ibland är det kul och nödvändigt att göra så, men om man alltid gör så kanske det kan vara värt att ta sig en funderare om just detta: hur tar jag vara på mina resurser, både de invärtes och det omkring mig? Vilka är mina resurser? Vad vill jag ha dem till? Upplever jag obalans och vad behöver jag då? Behöver jag hjälp på något sätt eller kan jag omprioritera? Glöm inte att det oftast går att ta nya beslut. 

Jag önskar er alla en fin sommar! Follow me on Instagram: https://www.instagram.com/spaceforreflections/
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100084062719495

Rulla till toppen